Easiest Way to Make Tasty Kalakatar (Kuih Tradisi Banjar)
Kalakatar (Kuih Tradisi Banjar).
You can have Kalakatar (Kuih Tradisi Banjar) using 7 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kalakatar (Kuih Tradisi Banjar)
- Prepare 1 1/2 cawan of tepung beras.
- It's 1/2 cawan of tepung gandum.
- Prepare 2 of biji telur.
- You need 2/3 cawan of gula pasir.
- Prepare 1/2 of sudu kecil garam.
- Prepare 5 cawan of air kelapa muda.
- You need 2 cawan of isi kelapa muda.
Kalakatar (Kuih Tradisi Banjar) instructions
- Panaskan oven pada suhu 180 celcius..
- Satukan tepung beras, tepung gandum, telur, gula pasir dan garam di dalam blender. Masukkan separuh air kelapa muda dan blend hingga sebati..
- Masukkan bahan yang di blend ke dalam periuk dan tuang baki air kelapa tadi. Masak di atas api sederhana sehingga naik wap. Adunan perlu sentiasa di kacau agar tidak berketul. Setelah naik wap, tutup api..
- Sapukan sedikit minyak pada loyang atau acuan yang disukai. Kemudian tuang adunan dan letakkan isi kelapa muda diatasnya. Bakar sekitar 45 - 60 minit. Atau sehingga kelihatan coklat2 di bahagian atas. Tadaaa...dah siap!.
- .
0 Response to "Easiest Way to Make Tasty Kalakatar (Kuih Tradisi Banjar)"
Post a Comment