Recipe: Delicious Rendang Wan Esah
Rendang Wan Esah.
You can have Rendang Wan Esah using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Rendang Wan Esah
- You need 1.8 kg of daging lembu (dihiris nipis).
- It's 15 of biji bawang merah (dimayang halus).
- It's 10 of biji bawang putih (dimayang halus).
- It's 18 cm of halia (dimayang halus).
- It's 6 batang of serai bersaiz sederhana (diketuk).
- You need 25-30 of biji cili kampung ikut pedas sendiri (dikisar halus).
- Prepare 7 helai of daun limau purut.
- It's of Kunyit serbuk secukupnya.
- It's 2 1/2 of biji santan pekat.
- Prepare 1/2 of biji kerisik.
- Prepare of Lengkuas sebesar ibu jari yang ditumbuk.
- It's of Air asam jawa.
- Prepare 2 helai of daun kunyit.
- Prepare of Garam secukup rasa.
Rendang Wan Esah instructions
- Masukkan daging, bawang merah & putih, halia, serai dan cili ke dalam kuali. Masukkan kunyit dan gaul. Perap selama 30 minit hingga 1 jam..
- Setelah diperap, masukkan lengkuas yang ditumbuk kemudian reneh daging hingga air daging keluar dan kering..
- Apabila air kering, masukkan santan pekat..
- Tunggu sehingga santan pecah minyak. Jika mahu rendang lebih kering, biar di atas dapur agak lama..
- Masukkan kerisik, asam jawa dan garam..
- Akhir sekali, masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut..
0 Response to "Recipe: Delicious Rendang Wan Esah"
Post a Comment