Easiest Way to Prepare Perfect Kuih Lompang
Kuih Lompang.
You can have Kuih Lompang using 13 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuih Lompang
- Prepare of Bahan A :.
- You need 1/2 cawan of gula merah cap bintang.
- Prepare 1/2 cawan of gula pasir.
- It's 2 1/2 cawan of air biasa.
- It's 1 helai of daun pandan - disimpul.
- Prepare of Bahan B :.
- It's 1 3/4 cawan of tepung beras.
- Prepare 1/2 of sudu besar tepung ubi.
- It's 1 sudu makan of air kapur.
- It's C of Bahan :.
- Prepare 1/2 of biji kelapa parut putih sahaja.
- It's sedikit of garam halus.
- Prepare of Acuan lompang secukupnya.
Kuih Lompang instructions
- Satukan bahan A, masak hingga gula larut dan sejukkan..
- Bahan B satukan tepung beras & tepung ubi. Kemudian tuang air gula merah sedikit-sedikit sambil dikacau, buat hingga air gula habis dan dapat hasil yang halus tidak berketul..
- Letak air kapur, dikacau rata dan tapiskan di dalam jug yang ada muncung senang untuk proses menuang di dalam acuan nanti..
- Acuan disapu sedikit minyak masak supaya kuih tidak melekat. Tuang bancuhan lompang hampir penuh..
- Pastikan air kukusan telah mendidih dan panas, kukus kuih 10 minit, kemudian tutup api buka penutup kukus sebentar..
- Satukan bahan C, kukus 2 ke 3 minit supaya kelapa tahan lama tak cepat basi. Biarkan kuih lompang sejuk sepenuhnya supaya mudah dikeluarkan dari acuan, tabur kelapa sedia dinikmati..
- Nota : sekadar perkongsian, ada yg panaskan acuan dahulu 2 ke 3 minit di dalam kukusan sebelum letak bancuhan kuih, boleh je kalau nak ikut tips ni.. Tapi saya buat seperti biasa aje, terus tuang bancuhan asalkan sebelum tuang kacau dahulu supaya bancuhan tepung tadi tu sekata. Alhamdulillah tak panaskan acuannya pun jadi juga lesung pipitnya...
0 Response to "Easiest Way to Prepare Perfect Kuih Lompang"
Post a Comment