Recipe: Yummy Kuih Nagasari
Kuih Nagasari.
You can cook Kuih Nagasari using 8 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuih Nagasari
- Prepare 1 cawan of tepung beras.
- It's 2 sudu makan of tepung jagung.
- It's 1 kotak of santan (kotak kecil).
- Prepare 1 cawan of air.
- Prepare 1/2 cawan of gula pasir.
- It's 5 of biji pisang Rastali dibelah 2 (boleh guna pisang jenis lain).
- Prepare 1/2 of sudu kecil garam.
- You need of Beberapa helai daun pisang (dicuci, lap & dilayurkan).
Kuih Nagasari step by step
- Masukkan semua bahan kecuali pisang..
- Kacau rata. Tapiskan ke dalam periuk dan masak sehingga hampir pekat. Kacau selalu dengan api yang sederhana. Padamkan api memasak, biarkan sejuk seketika..
- Belah pisang menjadi 2 bahagian. Ambil 2 sudu makan adunan yang dimasak tadi, letakkan diatas daun pisang yang telah dilayur. Letak 1 bahagian pisang kemudian ambil lagi 1 sudu adunan letak diatasnya..
- Balut dan kemaskan bungkusan seperti membungkus lepat. Ulang langkah 3 dan 4 sehingga adunan dan pisang habis..
- Panaskan periuk mengukus dan kukus selama 15 minit..
- Selepas 15 minit, tutup api memasak, sejukkan dahulu. Seterusnya boleh dihidangkan. Selamat mencuba..
0 Response to "Recipe: Yummy Kuih Nagasari"
Post a Comment