histats.com

How to Cook Yummy Laksa Johor Cara Saya

Laksa Johor Cara Saya .

Laksa Johor Cara Saya You can have Laksa Johor Cara Saya using 29 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Laksa Johor Cara Saya

  1. Prepare 1 of bungkus spagetti, direbus el dente atau lembut terpulang.
  2. It's 1 of kilo ikan kembung dibersihkan, resepi asal guna ikan parang.
  3. You need 250 gram of isi udang segar.
  4. Prepare 1 of paket kecil isi udang kering, rendam hingga lembut.
  5. Prepare 2 camca of penuh isi kerisik.
  6. Prepare 1/2 of inci lengkuas diketuk/ dititik.
  7. You need 3-4 keping of asam gelugor/ asam keping.
  8. Prepare 10 of biji bawang merah kecil dikisar.
  9. You need 2 ulas of bawang putih dikisar.
  10. Prepare 2 of sudu besar serbuk cili.
  11. You need 2 of sudu besar serbuk kari ikan.
  12. It's 2 of sudu besar serbuk perencah sup.
  13. You need 2 liter of santan segar.
  14. Prepare 1 of genggam daun kesom.
  15. Prepare 2 of kuntum bunga kantan, belah dua.
  16. You need Sedikit of daun selasih / kalau ada.
  17. It's of Garam dan gula secukupnya.
  18. It's of Air rebusan ikan dan udang.
  19. Prepare of Bahan Ulaman.
  20. It's of Taugeh dibuang ekor.
  21. Prepare of Kacang panjang dihiris halus.
  22. You need Daun of kesom hiris halus.
  23. You need Daun of selasih hiris halus, takde pun takpe sebab saya tak suka bau daun selasih hahahaaaa.
  24. Prepare of Timun,ambil bahagian luar, buang empulur nya.
  25. You need of Bawang besar hiris halus.
  26. It's of Bahan - bahan lain.
  27. You need of Sambal belacan.
  28. You need of Spagetti direbus.
  29. You need of Limau kasturi secukupnya, belah dua.

Laksa Johor Cara Saya instructions

  1. Untuk Kuah : Satukan serbuk kari ikan, serbuk cili dan serbuk perencah sup dan bahan kisar halus, satukan hingga menjadi pes rempah..
  2. Udang direbus, buang kulitnya, kisar halus, begitu juga dengan ikan kembung dan udang kering..
  3. Panaskan minyak dalam periuk,tumis lengkuas hingga harum dan masukkan pes rempah tadi.Masak hingga terbit minyak, api perlahan ye..
  4. Tuang santan dan stok air rebusan udang dan ikan.Kacau rata, masukkan isi ikan dan udang, udang kering, kacau hingga semua sebati, biar mendidih..
  5. Masukkan kerisik, asam gelugor, bunga kantan, daun kesom dan sedikit daun selasih.Kacau dan masak perlahan sehingga 45 min ke 1 jam..
  6. Masukkan garam dan gula, kacau dan rasa. Rasa dah okay, matikan api, ketepikan..
  7. Untuk laksa joho, ambil spagetti yang telah direbus tadi, tuang dalam pinggan, letak bahan hiasan dan tuang kuah..
  8. Buat sambal belacan : 5 biji cili merah besar, dan 6 biji cili padi merah, dan 1 inci belacan bakar. Tumbuk bersama sedikit garam dan perah limau, siap ayoh dicoba ya temen temen .

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "How to Cook Yummy Laksa Johor Cara Saya "

Post a Comment