How to Cook Yummy Laksa Johor Cara Saya
Laksa Johor Cara Saya .
You can have Laksa Johor Cara Saya using 29 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Laksa Johor Cara Saya
- Prepare 1 of bungkus spagetti, direbus el dente atau lembut terpulang.
- It's 1 of kilo ikan kembung dibersihkan, resepi asal guna ikan parang.
- You need 250 gram of isi udang segar.
- Prepare 1 of paket kecil isi udang kering, rendam hingga lembut.
- Prepare 2 camca of penuh isi kerisik.
- Prepare 1/2 of inci lengkuas diketuk/ dititik.
- You need 3-4 keping of asam gelugor/ asam keping.
- Prepare 10 of biji bawang merah kecil dikisar.
- You need 2 ulas of bawang putih dikisar.
- Prepare 2 of sudu besar serbuk cili.
- You need 2 of sudu besar serbuk kari ikan.
- It's 2 of sudu besar serbuk perencah sup.
- You need 2 liter of santan segar.
- Prepare 1 of genggam daun kesom.
- Prepare 2 of kuntum bunga kantan, belah dua.
- You need Sedikit of daun selasih / kalau ada.
- It's of Garam dan gula secukupnya.
- It's of Air rebusan ikan dan udang.
- Prepare of Bahan Ulaman.
- It's of Taugeh dibuang ekor.
- Prepare of Kacang panjang dihiris halus.
- You need Daun of kesom hiris halus.
- You need Daun of selasih hiris halus, takde pun takpe sebab saya tak suka bau daun selasih hahahaaaa.
- Prepare of Timun,ambil bahagian luar, buang empulur nya.
- You need of Bawang besar hiris halus.
- It's of Bahan - bahan lain.
- You need of Sambal belacan.
- You need of Spagetti direbus.
- You need of Limau kasturi secukupnya, belah dua.
Laksa Johor Cara Saya instructions
- Untuk Kuah : Satukan serbuk kari ikan, serbuk cili dan serbuk perencah sup dan bahan kisar halus, satukan hingga menjadi pes rempah..
- Udang direbus, buang kulitnya, kisar halus, begitu juga dengan ikan kembung dan udang kering..
- Panaskan minyak dalam periuk,tumis lengkuas hingga harum dan masukkan pes rempah tadi.Masak hingga terbit minyak, api perlahan ye..
- Tuang santan dan stok air rebusan udang dan ikan.Kacau rata, masukkan isi ikan dan udang, udang kering, kacau hingga semua sebati, biar mendidih..
- Masukkan kerisik, asam gelugor, bunga kantan, daun kesom dan sedikit daun selasih.Kacau dan masak perlahan sehingga 45 min ke 1 jam..
- Masukkan garam dan gula, kacau dan rasa. Rasa dah okay, matikan api, ketepikan..
- Untuk laksa joho, ambil spagetti yang telah direbus tadi, tuang dalam pinggan, letak bahan hiasan dan tuang kuah..
- Buat sambal belacan : 5 biji cili merah besar, dan 6 biji cili padi merah, dan 1 inci belacan bakar. Tumbuk bersama sedikit garam dan perah limau, siap ayoh dicoba ya temen temen .
0 Response to "How to Cook Yummy Laksa Johor Cara Saya "
Post a Comment