histats.com

Recipe: Delicious Peha Ayam Percik Kelantan

Peha Ayam Percik Kelantan.

Peha Ayam Percik Kelantan You can have Peha Ayam Percik Kelantan using 16 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Peha Ayam Percik Kelantan

  1. You need of Bahan A:.
  2. Prepare 6 of ketul peha ayam saiz besar (bahagian lain pun boleh).
  3. It's 3 of biji bawang merah.
  4. You need 1 of inci halia.
  5. It's 1 camca of teh garam gunung.
  6. It's of Bahan B:.
  7. It's 2 kotak of kecil santan (UHT Ayam Brand).
  8. Prepare 1 batang of serai (saiz besar)diketuk.
  9. It's 1 keping of asam gelugur.
  10. You need 1 1/2 camca of teh garam gunung (Saji).
  11. You need 2 camca of besar gula perang (Better Brown CSR).
  12. It's 1 camca of teh rata tepung beras dibancuh dengan 2 camb air.
  13. It's 3/4-1 cawan of metrik air.
  14. Prepare 6 ulas of bawang merah.
  15. It's 2 of inci halia.
  16. It's 1 camca of besar penuh serbuk lada (Faiza).

Peha Ayam Percik Kelantan instructions

  1. Siapkan bahan A.Tumbuk bawang merah,halia dan garam gunung hingga halus.Lumur ke seluruh paha ayam,perap selama 1 jam.Ketepikan..
  2. Siapkan bahan B.Kisar bawang merah,halia,serbuk lada dengan 3/4 cawan air hingga halus..
  3. Tuangkan bahan kisar ke dalam periuk.Masukkan santan,asam gelugur,garam gunung,gula perang,bancuhan tepung beras dan serai..
  4. Sentiasa kacau kuah percik hingga menggelegak supaya santan tidak berketul.Seimbangkan rasa.Tutup api..
  5. Panaskan kuali non stick.Bakar ayam dengan kuali bertutup.Panggang hingga berubah warna di kedua-dua bahagian..
  6. Ambil satu senduk kuah percik,siram ke atas paha ayam,panggang lagi dengan kuali tertutup..
  7. Buka penutup kuali,balikkan peha ayam,siram dengan kuah percik,tutup kuali..
  8. Ulangi proses sehingga ayam masak sepenuhnya dan kuah percik berbaki 1/4 bahagian..
  9. Panaskan baki kuah percik hingga sedikit pekat,semasa menghidang curahkan kuah ke atas peha ayam tadi..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Delicious Peha Ayam Percik Kelantan"

Post a Comment