Recipe: Delicious Balungan Hayam (Kuih Orang Banjar)
Balungan Hayam (Kuih Orang Banjar).
You can have Balungan Hayam (Kuih Orang Banjar) using 13 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Balungan Hayam (Kuih Orang Banjar)
- It's of Bahan Untuk Kulit.
- Prepare 2 cawan of tepung pulut.
- You need 5 helai of daun pandan.
- It's 3/4 cawan of air (anggaran).
- It's 1/2 sudu teh of garam.
- You need of Bahan Untuk Inti.
- Prepare 1/2 of biji kelapa parut.
- Prepare 3 keping of gula melaka.
- You need 2 sudu makan of gula pasir.
- It's 2 of sudu besar tepung gandum.
- You need 1/2 cawan of air.
- You need 2 helai of daun pandan disimpul.
- You need of secubit garam.
Balungan Hayam (Kuih Orang Banjar) step by step
- Untuk inti kelapa: Satukan gula melaka, gula putih, daun pandan, secubit garam dan sedikit air. Masak hingga gula larut. Masukkan kelapa, kacau sebati. Masukkan tepung gandum..
- Masak hingga kering dan sentiasa dikacau.Tapi Kak Lat lebih suka inti yang lembab2 gitu. Ikut citarasa masing2 ye..
- Untuk doh. Kisar daun pandan dengan 3/4 cawan air (anggaran). Ayak tepung pulut bersama 1/2 sudu teh garam. Masukkan sedikit demi sedikit air daun pandan ke dalam tepung pulut. Uli hingga mendapat doh yang tidak melekat di tangan..
- Panaskan kukusan..
- Ambil sekeping daun pisang yang telah dilayukan. Sapukan sedikit minyak. Cubit sedikit doh dan ratakan. Letak inti ditengah dan lipat dua seperti karipap..
- Kemaskan tepinya. Tutup, dan gunting lebihan daun pisang..
- Kukus lebih kurang 15-20 minit. Sejukkan sebelum dihidang..
- Selamat mencuba..
0 Response to "Recipe: Delicious Balungan Hayam (Kuih Orang Banjar)"
Post a Comment