histats.com

Recipe: Delicious Balungan Hayam (Kuih Orang Banjar)

Balungan Hayam (Kuih Orang Banjar).

Balungan Hayam (Kuih Orang Banjar) You can have Balungan Hayam (Kuih Orang Banjar) using 13 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Balungan Hayam (Kuih Orang Banjar)

  1. It's of Bahan Untuk Kulit.
  2. Prepare 2 cawan of tepung pulut.
  3. You need 5 helai of daun pandan.
  4. It's 3/4 cawan of air (anggaran).
  5. It's 1/2 sudu teh of garam.
  6. You need of Bahan Untuk Inti.
  7. Prepare 1/2 of biji kelapa parut.
  8. Prepare 3 keping of gula melaka.
  9. You need 2 sudu makan of gula pasir.
  10. It's 2 of sudu besar tepung gandum.
  11. You need 1/2 cawan of air.
  12. You need 2 helai of daun pandan disimpul.
  13. You need of secubit garam.

Balungan Hayam (Kuih Orang Banjar) step by step

  1. Untuk inti kelapa: Satukan gula melaka, gula putih, daun pandan, secubit garam dan sedikit air. Masak hingga gula larut. Masukkan kelapa, kacau sebati. Masukkan tepung gandum..
  2. Masak hingga kering dan sentiasa dikacau.Tapi Kak Lat lebih suka inti yang lembab2 gitu. Ikut citarasa masing2 ye..
  3. Untuk doh. Kisar daun pandan dengan 3/4 cawan air (anggaran). Ayak tepung pulut bersama 1/2 sudu teh garam. Masukkan sedikit demi sedikit air daun pandan ke dalam tepung pulut. Uli hingga mendapat doh yang tidak melekat di tangan..
  4. Panaskan kukusan..
  5. Ambil sekeping daun pisang yang telah dilayukan. Sapukan sedikit minyak. Cubit sedikit doh dan ratakan. Letak inti ditengah dan lipat dua seperti karipap..
  6. Kemaskan tepinya. Tutup, dan gunting lebihan daun pisang..
  7. Kukus lebih kurang 15-20 minit. Sejukkan sebelum dihidang..
  8. Selamat mencuba..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Delicious Balungan Hayam (Kuih Orang Banjar)"

Post a Comment