How to Prepare Delicious Kuih Tepung Bungkus
Kuih Tepung Bungkus.
You can have Kuih Tepung Bungkus using 13 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kuih Tepung Bungkus
- You need of Bahan inti.
- You need of Sila rujuk kat sini ye sayang2 semua untuk bahan dan caranya (lihat resipi).
- You need of Bahan Salut Inti.
- Prepare 1 cawan of tepung pulut.
- It's 1/3 cawan of air.
- You need Sedikit of minyak.
- It's of Bahan Tepung.
- It's 1 cawan of tepung beras.
- Prepare 3 cawan of santan kotak jenama Kara.
- It's 1 cawan of air.
- Prepare 1 sudu teh of garam.
- You need of Bahan Lain.
- It's Daun of pisang yang dilayukan secukupnya.
Kuih Tepung Bungkus step by step
- Sediakan inti. Boleh rujuk di link dan buat 1/2 bancuhan ye. Sejukkan inti dan bulat-bulatkan..
- Untuk salutan: Bancuh tepung pulut dengan air. Tuang air sikit-sikit dan uli menjadi doh yang tak melekat di tangan. Ambil sedikit doh dan salut inti yang dibulatkan. Guna sedikit minyak di tangan supaya tak melekat. Sapu minyak dipinggan dan susun yang dah siap. Jangan risau kalau tak cantik, ok je, nanti kena tutup dengan tepung beras, cantik je dia kat dalam tu .
- Untuk tepung: Satukan tepung beras, santan, air dan garam di dalam periuk. Kacau sebati. Dah sebati, baru nyalakan api perlahan. Sentiasa dikacau hingga bancuhan menjadi agak pekat..
- Bentang sekeping daun pisang dan letak sesudu makan bancuhan tepung. Tambah 2 ketul inti dan tutup inti dengan sesudu tepung lagi. Balut kemas..
- Kukus selama 25 minit mengikut jenis pengukus. Kak Lat guna pengukus letrik. Dah masak, sejukkan dahulu sebelum dihidang..
0 Response to "How to Prepare Delicious Kuih Tepung Bungkus"
Post a Comment