How to Prepare Appetizing Kuih Bakar Pandan @ Bingka Pandan
Kuih Bakar Pandan @ Bingka Pandan.
You can cook Kuih Bakar Pandan @ Bingka Pandan using 8 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kuih Bakar Pandan @ Bingka Pandan
- Prepare 1 cawan of air pandan yg dikisar bersama 6 helai daun pandan.
- Prepare 2 cawan of tepung gandum.
- Prepare 2 cawan of santan segar *kotak pun boleh tapi kena tambah air bagi cair sikit.
- Prepare 1 cawan of gula.
- It's 1/2 of sudu besar garam.
- Prepare Sedikit of pewarna hijau kalau tak nak tambah pun boleh.
- Prepare 3 of biji telur gred A atau B.
- Prepare of Bijan utk ditabur.
Kuih Bakar Pandan @ Bingka Pandan instructions
- Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan. Blend sehingga larut sekata. Tapiskan bancuhan ke dalam bekas asing..
- Sediakan loyang, masukkan sedikit minyak dan letakkan di atas api sehingga minyak panas. Taburkan biji bijan tadi sehingga kekuningam sedikit. Tutup api..
- Tuang bancuhan tadi ke dalam loyang dan taburkan lagi bijan sehingga anda puas hati hehehe. Bakar oven pada suhu 170 C dan bakar selama 45 - 60 minit. Sampai bahagian atas garing. 10 minit terakhir, naikkan suhu sehingga 190 C. Siap!.
0 Response to "How to Prepare Appetizing Kuih Bakar Pandan @ Bingka Pandan"
Post a Comment