Recipe: Perfect Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng
Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng.
You can have Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng
- You need 2 of biji ubi keledek (saya guna keledek ungu. Mana2 keledek pun blh).
- It's 1 of biji kuih bakul.
- It's of Minyak untuk menggoreng.
- You need of Tepung Salutan.
- Prepare 3 cawan of tepung beras.
- It's 4 of sudu besar tepung gandum.
- Prepare of Sebiji telur (dipukul sedikit).
- You need 1/2 of sudu kecil garam.
- It's 1/2 of sudu kecil serbuk kunyit.
- Prepare 1 1/2 cawan of air (jangan tuang sekaligus, saya tak guna habis, tuang sikit2 sampai dapat adunan yang tak terlalu pekat dan tak terlalu cair).
Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng instructions
- Satukan tepung gandum, tepung beras, garam dan serbuk kunyit. Gaul rata..
- Masukkan telur dan air kd dalam adunan tepung sambil dikacau hingga mendapat adunan yang tak terlalu pekat dan tak terlalu cair..
- Kupas kulit keledek dan potong keledek. Hiris kuih bakul..
- Panaskan minyak masak dengan api kecil. Bila minyak betul-betul panas, ambil sekeping keledek, letakkan kuih bakul di atas nya dan tutup lagi dengan keledek (kapitkan) (tengok gambar). Celup ke dalam adunan tepung salut kesemua bahagian..
- Goreng hingga kekuningan. Siap untuk dihidangkan..
0 Response to "Recipe: Perfect Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng"
Post a Comment