How to Prepare Perfect Ayam percik merecik hawauu
Ayam percik merecik hawauu. Ayam Percik merupakan salah satu hidangan yang menjadi pilihan ramai apabila tibanya bulan ramadhan. Jadi jangan tunggu lagi,marilah memberli di gerai kami Ayam Percik Merecik! Rugi kalau tak beli sebab sekali dah cuba mesti nak lagi!
So saya cuba buat dan kongsikan resepinya untuk entry kali ni. Menu ayam percik sememangnya menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Namun, ia sedikit berbeza apabila tiba untuk versi Kelantan. You can have Ayam percik merecik hawauu using 18 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Ayam percik merecik hawauu
- You need 4 of ketul dada ayam (kalau nak guna bahagian lain pun boleh tapi pastikan buang kulit yer).
- You need of garam secukup rasa untuk kuah & perapan ayam.
- You need of gula secukup rasa.
- You need of minyak satu sudu besar.
- It's of air asam jawa sikit je jgn banyak.
- It's of santan sekotak kecil untuk kuah percik.
- It's of tepung jagung (optional).
- You need of Bahan A dikisar untuk kuah percik nanti.
- Prepare 1 batang of serai.
- It's 4 ulas of bawang merah.
- It's 3 ulas of bawang putih.
- It's 2 cm of halia.
- Prepare 4-5 of tangkai cili kering.
- You need of Bahan B dikisar untuk perap ayam.
- Prepare 1 batang of serai.
- Prepare 4 ulas of bawang merah.
- You need 3 ulas of bawang putih.
- Prepare 1 cm of halia.
Ayam percik Kelantan berasa lebih lemak dan kurang pedas. Namun, ia sangat dimakan dengan nasi kerabu. Resepi ayam percik merah kelate style - follow resepi gerenti jadi. Hailing from Kelantan, ayam percik consists of marinated chicken that is traditionally slowly grilled over charcoal.
Ayam percik merecik hawauu step by step
- Potong dada ayam ikut bentuk yang korang suka sama ada nipis ataupun tebal asalkan jangan bentuk bintang. lepastu korang letak d satu tempat. gambar potong ayam takda sbb tak sempat gambar .
- Bahan2 B y telah dikisar tadi boleh digaul dgn ayam, letak garam sikit & perap sejam tapi kalau korang nak cepat perap je la 30 ke 20 minutes. but lagi lama perap lagi sedakkkkk.
- Sementara tu korang boleh blend bahan A sementara tunggu ayam. korang bolehla potong kasar bahan2 A tadi supaya senang blend. masukkan santan tadi dan letak air sikit untuk blend bahan2 A tadi. kalau rasa lama sangat tunggu ayam apala salahnya tengok 1 movie dulu.
- Dah habis masa sejam korang bolehla buka api periuk korang then letak sikit minyak. lebih bagus kalau guna non stick pan.
- Masukkan bahan A tadi lepastu masukkan ayam.
- Letak air asam jawa sikit.
- Masak hingga kuah menjadi pekat KALAU tak pekat juga bancuhkan tepung jagung satu sudu dan masukkan ke dalam kuah tersebut.
- Dah pekat letak la garam & gula secukup rasa. rasalah kalau rasanya cukup atau tak yer..
- Angkat & hidangkan atas mangkuk atau piring ikut suka koranglah asal tak makan di periuk. k sekian .
It is prepared with bone-in cuts that are generously seasoned with a spice blend that usually incorporates coconut milk, cumin, turmeric, coriander, lemongrass, galangal, ginger, and chili peppers. Setiap kali bulan puasa, mesti ada rasa teringin nak makan ayam percik. Tapi, kadangkala malas betul nak keluar ke bazar Ramadhan. Apa kata cuba buat sendiri di rumah dengan resepi ayam percik yang sangat senang ini. merecik hawauu? Have you tried this Ayam Percik recipe we made recently?
0 Response to "How to Prepare Perfect Ayam percik merecik hawauu"
Post a Comment