histats.com

How to Cook Delicious Ayam Percik Kelantan #MAHN

Ayam Percik Kelantan #MAHN.

Ayam Percik Kelantan #MAHN You can have Ayam Percik Kelantan #MAHN using 12 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Ayam Percik Kelantan #MAHN

  1. You need 1 of biji bawang besar*.
  2. Prepare 1 batang of serai*.
  3. Prepare 1 cm of halia*.
  4. You need 1 of sudu kecil biji ketumbar*.
  5. It's 4 ulas of bawang putih*.
  6. You need of Kisar semua bahan bertanda*.
  7. Prepare 2 of sudu besar cili kisar.
  8. It's 1 of sudu besar serbuk kunyit Adabi.
  9. You need 1 keping of asam keping.
  10. It's 1 cawan of santan.
  11. It's 1 of kiub pati ayam.
  12. Prepare Sedikit of garam.

Ayam Percik Kelantan #MAHN instructions

  1. Masukkan ayam ke dalam kuali, jangan buka api lagi.
  2. Masukkan bahan yang dikisar tadi.
  3. Masukkan pula cili kisar.
  4. Santan kelapa.
  5. Buka api perlahan, dan boleh mula kacau secara perlahan ke semua bahan yang telah disatukan.
  6. Tambah sedikit serbuk kunyit untuk warna yang menarik.
  7. Sedikit garam dan kiub pati ayam, jangan lupa letak asam keping juga.
  8. Setelah ayam menjadi separuh masak, angkat dan sedia untuk dibakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius selama 30minit atau sehingga masak dan garing.
  9. Sementara itu masak kuah yang masih ada sehingga pekat.
  10. Ayam percik sudah masak, boleh hidang bersama nasi putih dan ulaman, siram sikit kuah percik tadi yer..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "How to Cook Delicious Ayam Percik Kelantan #MAHN"

Post a Comment