How to Cook Delicious Ayam Percik Kelantan #MAHN
Ayam Percik Kelantan #MAHN.
You can have Ayam Percik Kelantan #MAHN using 12 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Ayam Percik Kelantan #MAHN
- You need 1 of biji bawang besar*.
- Prepare 1 batang of serai*.
- Prepare 1 cm of halia*.
- You need 1 of sudu kecil biji ketumbar*.
- It's 4 ulas of bawang putih*.
- You need of Kisar semua bahan bertanda*.
- Prepare 2 of sudu besar cili kisar.
- It's 1 of sudu besar serbuk kunyit Adabi.
- You need 1 keping of asam keping.
- It's 1 cawan of santan.
- It's 1 of kiub pati ayam.
- Prepare Sedikit of garam.
Ayam Percik Kelantan #MAHN instructions
- Masukkan ayam ke dalam kuali, jangan buka api lagi.
- Masukkan bahan yang dikisar tadi.
- Masukkan pula cili kisar.
- Santan kelapa.
- Buka api perlahan, dan boleh mula kacau secara perlahan ke semua bahan yang telah disatukan.
- Tambah sedikit serbuk kunyit untuk warna yang menarik.
- Sedikit garam dan kiub pati ayam, jangan lupa letak asam keping juga.
- Setelah ayam menjadi separuh masak, angkat dan sedia untuk dibakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius selama 30minit atau sehingga masak dan garing.
- Sementara itu masak kuah yang masih ada sehingga pekat.
- Ayam percik sudah masak, boleh hidang bersama nasi putih dan ulaman, siram sikit kuah percik tadi yer..
0 Response to "How to Cook Delicious Ayam Percik Kelantan #MAHN"
Post a Comment