Easiest Way to Cook Yummy Rendang Paru
Rendang Paru.
You can cook Rendang Paru using 21 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Rendang Paru
- Prepare 700 gram of paru lembu.
- Prepare 200 ml of santan kelapa.
- Prepare 15 of biji lada kecil.
- Prepare 1 of biji bawang besar.
- Prepare 5 ulas of bawang putih.
- Prepare 2 of inci halia.
- You need 1 of inci kunyit.
- Prepare 2 batang of serai - dimayang.
- Prepare 4-5 helai of daun limau purut.
- You need 1/2 of biji gula nise.
- You need 2 of sudu kerisik.
- You need 2 of sudu gula pasir.
- It's 2-3 keping of asam gelugur.
- You need 2 sudu teh of garam halus.
- It's 1/2 sudu teh of serbuk perasa.
- You need 1 cawan of minyak masak.
- Prepare 200 ml of air.
- You need of Rempah untuk disagai:.
- Prepare 2 of sudu biji ketumbar.
- It's 1 of sudu jintan manis.
- Prepare 1 of sudu jintan kasar.
Rendang Paru step by step
- Bahan disediakan seperti dibawah: -paru direbus empuk, tos dan potong nipis. -bahan rempah disangai dan tumbuk/kisar kasar.
- Kisar lumat lada kecil, bawang, bawang putih, halia, kunyit dan serai. Panaskan minyak masak. Tumis garing bahan kisar bersama bahan rempah tadi..
- Masukkan gula nise, santan, garam, serbuk perasa. Gaul rata. Masukkan paru, asam gelugur dan air. Biarkan mendidih sehingga kuah pekat..
- Masukkan kerisik dan daun limau purut. Biarkan mereneh selama 5 minit atau kuah pekat, rasakan secukupnya dan boleh matikan api. Rendang paru sedia dihidangkan. Sekian resepi istimewa dari Murni's LittleKitchenz. Selamat mencuba dan sila menjamu selera.
0 Response to "Easiest Way to Cook Yummy Rendang Paru"
Post a Comment