Recipe: Perfect Rendang Ayam Mak
Rendang Ayam Mak.
You can cook Rendang Ayam Mak using 22 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Rendang Ayam Mak
- It's of Bahan A.
- Prepare 6-8 of ketul ayam (dibasuh bersih).
- Prepare of Bahan B (kisar).
- It's 1 of batai serai dipotong kecil2 menyerong.
- You need 1 of biji bawang besar.
- You need 5 ulas of bawang putih.
- You need 1 of inci halia.
- It's 1 of inci lengkuas.
- It's 1 of inci kunyit hidup.
- It's 4 helai of daun limau purut.
- You need 1/2 of sudu jintan manis.
- Prepare of Bahan C (tumis).
- You need 1 of senduk minyak masak.
- Prepare 1 of senduk cili yang sudah dikisar.
- You need 1 batang of daun kunyit dihiris halus.
- Prepare 1 of sudu garam.
- You need 1 of sudu perasa masakan hilal.
- It's 1/2 kotak of santan.
- You need 2 helai of daun salam.
- You need 1 keping of asam keping.
- It's 1 cawan of air (bergantung citarasa masing2).
- Prepare 1 of sudu besar kerisik.
Rendang Ayam Mak step by step
- Sediakan ayam ketepikan. Sediakan bahan2 untuk dikisar. Kisar sehingga lumat. Kemudian, tumiskan bahan kisar sehingga garing..
- Masukkan cili dan gaul sebati. Tumis sehingga garing. Kemudian masukkan ayam dan gaul sebati..
- Kemudian masukkan santan dan air kosong. (masukkan air sedikit2 sehingga banyak mana yg kita inginkan untuk kuahnya)..
- Kemudian, masukkan daun puding, daun salam dan kerisik. Gaul sebati..
- Dah mendidih, masukkan asam keping, garam dan perasa masakan. Gaul sebati. Biarkan masakan mendidih dan ayam masak elok. Kecilkan api, supaya kuah rendang boleh memekat tanpa hangit..
- Dah semakin kering, bolehla dimasukkan sikit lagi daun limau purut dan daun kunyit. Makan dengan nasi panas2 . (boleh je tmbh rempah tumis kayu manis sekawanan tu, kita tak bubuh sbb kurang gemar ada dlm rendang hehheh). Selamat mencuba ..
0 Response to "Recipe: Perfect Rendang Ayam Mak"
Post a Comment