Recipe: Yummy Kuih Lompang Pandan
Kuih Lompang Pandan.
You can cook Kuih Lompang Pandan using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kuih Lompang Pandan
- It's of Bahan A.
- It's 3 cawan of Air.
- You need 3/4 cawan of gula.
- It's Daun of pandan.
- Prepare of bahan b.
- It's 2 cawan of tepung beras.
- It's 1 cawan of tepung ubi.
- It's 1 cawan of air pandan.
- It's of Pewarna hijau.
- It's of Garam.
- Prepare Sedikit of kapur sireh.
- Prepare c of bahan.
- You need of Kelapa parut (putih sahaja).
- You need of Garam.
Kuih Lompang Pandan instructions
- Masak bahan A sehingga gula larut & mendidih. Ketepikan & sejukkan.
- Satukan Bahan B di dalam bekas, gaul sebati. Masukkan bahan A kedalam bahan B. Tapiskan.
- Didihkan air kukusan. Oles minyak pada acuan lompang, dan panaskan sekejap dalam kukusan.
- Kemudian kacau2 dulu bancuhan tepung tadi dan masukkan ke dalam acuan lompang. Tutup pengukus & kukus selama 10-15 minit (sehingga masak).
- Kukus sekejap kelapa parut. Dan gaulkan dgn sedikit garam. Dahh siap. Psttt.. pastikan kuih sejuk dahulu, baru keluarkan dari acuan yaaa.
0 Response to "Recipe: Yummy Kuih Lompang Pandan"
Post a Comment