histats.com

Recipe: Delicious Laksa Dapur Roshie

Laksa Dapur Roshie.

Laksa Dapur Roshie You can cook Laksa Dapur Roshie using 11 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Laksa Dapur Roshie

  1. Prepare 5 of ekor ikan kembung/mabung.
  2. It's 2 of biji bawang merah besar.
  3. It's 10 of tangkai cili kering.
  4. It's sedikit of belacan.
  5. You need 2 of tangkai cili api.
  6. Prepare 3 keping of asam keping.
  7. You need sedikit of garam.
  8. Prepare sedikit of secukup rasa.
  9. It's 1 of bungkus laksa kering.
  10. You need sedikit of daun kesum.
  11. It's 1 of tangkai bunga kantan.

Laksa Dapur Roshie instructions

  1. Rendam laksa sebelum rebus. selalunya saya rendam malam sebelum saya masak sebab nanti bila rebus tak terlalu lama. rebus api sederhana dengan sedikit garam. bila dah masak tapiskan laksa..
  2. Ikan dibersihkan dan direbus bersama sedikit asam keping. sejukkan dan asingkan isi ikan dan tulang.
  3. Kisarkan isi ikan. asing dalam 1 bekas. tulang ikan boleh di kisarkan bersama air dan tapiskan dalam 1 mangkuk yg lain..
  4. Kisarkan cili kering, belacan, garam dan bawang. tumiskan dalam periuk hingga cili masak. tujuannya supaya bila makan kita tak sakit perut sebab cili dah masak..
  5. Tambahkan air dari tulang ikan dan isi ikan. masukkan juga daun kesum dan bunga kantan. tambah kan air untuk kuah dan juga asam keping..
  6. Tunggu kuah berbau wangi itu tandanya kuah dah masak. baru masukkan garam dan serbuk secukup rasa..
  7. Laksa dah sedia dimakan bersama timun, telur dan cili..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Delicious Laksa Dapur Roshie"

Post a Comment