Recipe: Delicious Laksa Dapur Roshie
Laksa Dapur Roshie.
You can cook Laksa Dapur Roshie using 11 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Laksa Dapur Roshie
- Prepare 5 of ekor ikan kembung/mabung.
- It's 2 of biji bawang merah besar.
- It's 10 of tangkai cili kering.
- It's sedikit of belacan.
- You need 2 of tangkai cili api.
- Prepare 3 keping of asam keping.
- You need sedikit of garam.
- Prepare sedikit of secukup rasa.
- It's 1 of bungkus laksa kering.
- You need sedikit of daun kesum.
- It's 1 of tangkai bunga kantan.
Laksa Dapur Roshie instructions
- Rendam laksa sebelum rebus. selalunya saya rendam malam sebelum saya masak sebab nanti bila rebus tak terlalu lama. rebus api sederhana dengan sedikit garam. bila dah masak tapiskan laksa..
- Ikan dibersihkan dan direbus bersama sedikit asam keping. sejukkan dan asingkan isi ikan dan tulang.
- Kisarkan isi ikan. asing dalam 1 bekas. tulang ikan boleh di kisarkan bersama air dan tapiskan dalam 1 mangkuk yg lain..
- Kisarkan cili kering, belacan, garam dan bawang. tumiskan dalam periuk hingga cili masak. tujuannya supaya bila makan kita tak sakit perut sebab cili dah masak..
- Tambahkan air dari tulang ikan dan isi ikan. masukkan juga daun kesum dan bunga kantan. tambah kan air untuk kuah dan juga asam keping..
- Tunggu kuah berbau wangi itu tandanya kuah dah masak. baru masukkan garam dan serbuk secukup rasa..
- Laksa dah sedia dimakan bersama timun, telur dan cili..
0 Response to "Recipe: Delicious Laksa Dapur Roshie"
Post a Comment