How to Cook Delicious Laksa Lemak Mee Lidi
Laksa Lemak Mee Lidi.
You can cook Laksa Lemak Mee Lidi using 16 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Laksa Lemak Mee Lidi
- It's of Bahan Kuah Laksa Lemak.
- You need 1 kg of ikan sardin.
- Prepare of Air secukupnya.
- You need 7-9 of asam keping.
- You need 2 of biji bawang besar.
- It's 1 of sudu besar lada hitam.
- You need 1 cawan of daun kesum.
- Prepare 2 kotak of kecil santan.
- Prepare of Garam dan gula secukup rasa.
- You need of Bahan lain.
- It's 3 of paket mee lidi.
- It's of Air secukupnya.
- Prepare 5 of biji cili api.
- You need 2 of sudu besar cuka.
- You need of Garam dan gula secukup rasa.
- You need of Ulam timun & ulam salad (hiris).
Laksa Lemak Mee Lidi step by step
- Rebus ikan sardin dengan air secukupnya dan 3 asam keping. Bila air dah surut separuh, ikan dah masak, tutup api dan sejukkan. Asingkan isi dan tulang ikan. Tulang jangan buang. Masukkan isi ikan dan air rebusan ikan dalam blender, kisar hingga halus. Masuk dalam periuk..
- Masukkan asam keping direbus dengan ikan tadi dan asam keping baru kedalam periuk. Blend bawang besar, lada hitam dengan sedikit air sampai lumat. Masuk kedalam periuk..
- Kisar tulang ikan dengan sedikit air sampai hancur. Tapiskan, pastikan betul betul tiada tulang ikan. Masukkan kedalam periuk. Buka api besar, kacau sebati..
- Masukkan daun kesum, perasakan garam dan gula. Kacau sentiasa sampai mendidih. Bila dah masak sekata dan secukup rasa, tutup api..
- Didihkan air dengan sedikit garam. Celur mee lidi hingga lembut. Tapis dan bilas. Toskan mee sampai kering. Untuk air lada, kisar cili api dengan cuka, garam dan gula secukup rasa. Hidangkan mee lidi dengan kuah laksa lemak, hirisan timun, hirisan salad dan air lada..
0 Response to "How to Cook Delicious Laksa Lemak Mee Lidi"
Post a Comment